Heykel ve Kabartmalar

Anıtkabir’in yapılmasına karar verdikten sonra kurulan komisyonda “Bu anıtın, Atatürk adı ve kişiliği altında Türk ulusunu temsil edeceği” önemle belirtilmişti. Bundan ötürü anıt, Atatürk’ün hayatından ve ulusumuzun tarihinden alınmış birçokkonulr ile dile getirilecekti. Bu konular, heykeller, kabartmalar ve yazılarla işlenecekti. Fakat bunun için her şeyden önce, Anıtkabir’in biçiminin, boyutunun, yapının türlü bölümlerinin belli olması gerekti. Anıtkabir’I anlam bakımından tamamlayacak olan bu eserlerin, hek bakımdan yapıya ulgun olması mecburiyeti vardır.
Anıtkabir, yapımı istenilen duruma gelince Başbakanlıktaki komisyona bağlı yeni bir komisyon daha kuruldu. Bu ikinci komisyonun görevi “Anıtkabir’de yapılması düşünülen heykel ve kabartmaların konuları ile anıtın türlü yarlerine yazılacak yazıların tespiti” idi. Bu komisyon üyeleri, üzerinde çalışılacakkonuların hem çok yönlü, hem de çok önemli olduğunu ileri sürdüler ve bu kurulun uzman kişilerle genişletilmesini kararlaştırdılar. Böylece, komisyona yeni üyeler atandılar.
1. Anıtkabir’e konulacak heykel, kabartma ve yazıların konuları, Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’ndan ve Türk İnkılaplarından seçilecektir.

2. Anıtkabir’in türlü yerlerine yazılacak yazıların seçilmesi için bir alt komisyon kurulmuştur. Bu komisyon, hazırlayacağı raporu, iki ay içinde Bakanlığa sunacaktır.

3. Komisyon, heykel ve kabartmalar hakkında, sanatçılara üslup yönünden direktifler vermeğe kendini yetkili görmemiştir.

4. Heykel ve kabartmaların konuların tespit için Prof. Ahmet Hamdi Tanpınar, Prof. Ekrem Akurgal, Prof. Belling, Doç. K. Söylemezoğlu’ndan meydana gelen bir küçük komisyon daha kurulmuştur. Bu komisyonun toplantılarına, Anıtkabir’in mimarları da katılacaklardır.

Anıtkabir için yapılacak heykel ve kabartmaların konularını ve özelliklerini belirtecek olan komisyon, çalışmalarını kısa bir zamanda bitirdi. Vardığı sonucu, Genel Kurul’a, raporla sundu.

Kulelere yapılacak kabartmalar (rölyefler) ise, bu kulelere verilen adlara göre, Atatürk’ün şerefli hayatını ve Kurtuluş Savaşı tarihini, büyük çizgileri (ana çizgileri) ile hatırlatcaktır. Bu eserleri işleyen sanatçılar, Atatürk’ün hayatına ait belgelerden çok faydalanacaklardır.

Anıtkabir’deki on kuleye şu adlar verilmiştir:

  • Hürriyet Kulesi
  • İstiklal Kulesi
  • Mehmetçik Kulesi
  • Zafer Kulesi
  • Müdafai-Hukuk Kulesi
  • Cumhuriyet Kulesi
  • Barış Kulesi
  • 23 Nisan Kulesi
  • Misakı Milli Kulesi
  • İnkılap Kulesi

One thought on “Heykel ve Kabartmalar

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.